Česta pitanja

Često postavljana pitanja

Pronađite šta vas zanima u odgovorima na često postavljena pitanja
 • Zašto je potrebno da stambena zgrada ima upravnika zgrade?

  Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisana je obaveza da suvlasnici višestambenih zgrada treba da  izaberu upravnika za obavljanje poslova redovnog i izvanrednog upravljanja zgradom.

 • Ko može biti Upravnik zgrade?

  Upravnik zgrade može biti fizička ili pravna osoba registrirovana za poslove upravljanja.

 • Ko bira Upravnika zgrade?

  Upravnika i predstavnika suvlasnika biraju suvlasnici čiji suvlasnički dijelovi čine više od polovine vrijednosti svih posebnih dijelova zgrade (većina suvlasnika gledana po povšini stanova, poslovnih prostora, garaža).

 • Da li svaka zgrada ima zaseban žiro račun?

  Da, svaka višestambena zgrada ima kod poslovne banke otvoren zaseban žiro račun.

 • Da li moram da plaćam održavanje jer ja ne živim u stanu (ili ne koristim poslovni prostor)?

  Da, održavanje se mora plaćati bez obzira da li se u zgradi stanuje, i bez obzira na to u koju se namjenu koristi prostor.

 • Da li je iznosom koji se mjesečno uplaćuje Vašoj firmi obuhvaćeno i čišćenje?

  Da, pored administracije koju vodimo za Vas mi čistimo u i oko zgrade, mijenjamo sijalice, vršimo osnovne popravke, prikupljamo ponude, organizujemo sve ostale popravke, komuniciramo sa trećim licima…

 • Ko raspolaže novcem koji ja kao stanar mjesečno uplaćujem?

  Kompletan iznos akontacije za održavanje uplaćujete na žiro račun vaše Skupštine stanara.Uplaćenim sredstvima raspolaže upravnik ulaza. Mi kao agencija imamo uvid u izvode i na taj način javno objavljujemo na šta su utrošena sredstva.

  Na kraju mjeseca nama se plaća ugovorom definisan iznos za naše usluge. Iznos  naših usluga zavisi od zahtjeva i potreba skupštine stanara, na koji način i koliko često se vrši održavanje, da li ćete se odlučiti za naše kompletne usluge ili za dio usluga, kolika je veličina ulaza koji se održava, koliki je ukupan prihod ulaza koji se održava… Ostatak novca ostaje na računu skupštine stanara i skuplja se za vanredne popravke, krečenje, sanacije, uređenje ulaza i slično. 

Niste našli odgovor? Pošaljite nam vaše pitanje